Visual

Cum iau masuri pentru tabloul de tamplarie?

Masuratori pentru vile

In cazul vilelor, trebuie sa tinem cont de termosistemul exterior care trebuie "intors" pe glaf pana in fereastra cu un extrudat de 2-3 cm. De exemplu, daca folosim un extrudat de 2 cm, ferestrele trebuie executate cu 4 cm mai mici pe latime si pe inaltime, astfel incat cand se "intoarce" extrudatul sa intre doar cu grosimea adezivului peste tamplarie (aproximativ 0,5 cm).

Daca ferestrele sunt executate prea mari, exista riscul sa ingropam tocul prea mult din exterior, riscand sa nu mai putem monta plase de tantari, sa avem un aspect estetic neplacut din exterior sau chiar sa se produca condens sau mucegai in interior.

In cazul usilor, trebuie tinut cont foarte mult de sapa. Daca se va turna o sapa de 8 cm, putem lasa un gol de 8 cm sub usa, astfel incat parchetul impreuna cu folia, respectiv gresia, sa "intre" peste toc aproximativ 1 - 2 cm. Va recomandam ca in cazul usilor de terasa, respectiv de intrare in casa, sa montati sub toc un profil de compensare (asa-numita "rama oarba") pentru a avea o "rupere" termica in podea intre exterior si interior.

In ceea ce priveste partea estetica, urmariti cu atentie liniile caminului dumneavoastra. Spre exemplu, daca la parter aveti aceeasi inaltime la ferestre si daca din constructie nu au iesit la fel, noi va putem salva estetica exterioara a casei egalizandu-va ferestrele. Un alt exemplu ar fi in cazul ferestrelor care sunt una deasupra celeilalte: ele trebuie montate in "fir cu plumb" astfel incat toate liniile sa fie perfect drepte si aliniate.

Masuratori pentru apartamente

In cazul apartamentelor, la majoritatea blocurilor, latimea ferestrelor se ia din exterior intrucat aceasta este mai mica de obicei decat latimea interioara. Nu lasati ca rama de tamplarie sa fie acoperita de perimetrul geamului exterior. In caz contrar, vor aparea sigur probleme de infiltratii, condens si mucegai.

Trebuie sa mai tineti cont de un aspect: in momentul in care blocul dumneavoastra va fi izolat, pe glaful exterior se va folosi de asemenea un polistiren pana in fereastra dumneavoastra. Daca fereasta este deja "ingropata", riscati sa aveti neplacerea de a va acoperi cu polistiren chiar suprafata vitrata.

Masuratorile au un rol foarte important. Luate necorespunzator, s-ar putea sa aveti mai mult de pierdut decat de castigat!